Dit valt nooit te begrijpen

Soms gebeuren er dingen in het leven die nooit te begrijpen zullen zijn. Je vraagt je af wat er in een mens zijn hoofd omgaat als deze besluit een onomkeerbaar proces in te gaan.
Deze week ontvingen wij, volkomen onverwachts, een rouwkaart van een oude vriend van Peter. Uit de tekst konden wij niet halen wat er was gebeurd. Ons bezoek gisteren bracht meer duidelijkheid en we zijn werkelijk totaal geschokt.
Hoe kan iemand die alles heeft om gelukkig te zijn, waarbij absoluut niets te bedenken valt om een probleem in te vinden, die supergelukkig is met zijn gezin, zichzelf zo plotseling iets aan doen. Altijd positief in het leven staand, niets te bespeuren van een depressie of zelfs maar lichte stress. Vrolijk, veel vrienden, gewoon een goed leven. Een mooi huis, een vrouw waar hij gek op was, lieve kinderen waarbij de relatie met zijn zoon uitzonderlijk hecht was, een lekkere financiƫle buffer, een beroep waar hij zich goed bij voelde.
Zondagmorgen zet hij nog een kopje thee voor zijn vrouw en kinderen, hij gaat fluitend naar buiten om een en ander te doen. Een uur later wordt hij door zijn vrouw in de loods achter het huis gevonden. Hij had besloten zichzelf op te hangen.

Gaat er dan zo plotseling iets totaal mis in je hoofd? Kan het zo zijn dat er een acute psychose ontstaat die je dingen laat doen die absoluut niet bij je horen? Is het mogelijk dat je zomaar ineens, uit het niets, stemmen in je hoofd krijgt die je opdracht geven om dit afschuwelijke besluit te nemen? Maar als dit allemaal zomaar kan, dan geeft het je wel te denken. Hebben we allemaal ergens, diep verstopt in ons hoofd, zo’n tijdbom zitten? Kan het jou of mij ook overkomen? Zonder dat er ergens een aanleiding valt te vinden? Antwoorden op al deze vragen zullen er niet komen.
Wat moet deze man in zijn laatste uur hebben geleden. Wat moet hij wanhopig en eenzaam zijn geweest.

Gisteren hebben we je nog gezien, Peter heeft afscheid genomen van zijn vriend.
Vandaag zou je 48 jaar zijn geworden.
Morgen zullen we op je begrafenis zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hier kan worden gereageerd