Luguber maar voor ons noodzakelijk

Hoe is het bestaanbaar dat mensen hun werk niet zorgvuldig of juist kunnen doen. Laten we wel wezen, iedereen zal zijn beroep op de juiste manier moeten uitoefenen en als je dat niet kan is het beter om naar iets anders uit te gaan kijken.
Per slot verwachten we van een therapeut dat hij zijn patiƫnten goed behandeld, dat een stratenmaker waterpas en strak kan aanleggen, dat een verzekeringsadviseur de juiste voorlichting geeft, een autodealer je geen miskleun verkoopt, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen.
Maar vooral, en juist vooral van grafdelvers mag je verwachten dat zij met enig respect voor de overledene en de nabestaanden te werk zullen gaan.
Ten alle tijden! Het excuus dat het emotioneel zwaar werk zou zijn bestaat naar mijn mening niet, zo zijn er nog veel meer beroepen te verzinnen. Als het te zwaar is moet je dit werk gewoon niet doen. Net zoals Jordy er ooit voor koos om het beroep van soldaat uit te gaan oefenen met het risico dat hij naar oorlogsgebied gestuurd zou worden, als hij dit niet gewild zou hebben dan had hij gewoon geen soldaat moeten worden. Zo simpel kan het zijn, doe je werk goed, neem desnoods een adempauze maar als je het echt niet (meer) kan ga dan iets anders doen.
Dus wanneer zullen wij eindelijk weten waar Jordy nu precies ligt? Wanneer stopt voor ons de lugubere taak om alles, werkelijk alles omtrent begraven, bekisten en de wet op de lijkbezorging verder uit te spitten? Vorige week zaten Syl en ik nog samen op internet dingen op te zoeken die ik hier niet eens bij naam durf te noemen. Dat zou toch niet mogen en als er op de juiste manier was gewerkt hadden wij dit ook nooit hoeven doen. Sterker, dan was het nooit in ons hoofd opgekomen om hier zelfs maar aan te beginnen, want eigenlijk willen we dit alles niet weten. Er komt nu bij ons informatie binnen die wij verafschuwen, maar wij worden hiertoe gedwongen omdat 'men' zijn werk niet goed doet. Meerdere malen hebben wij hierover ons ongenoegen geuit, al eerder hebben wij zelf het monumentje van Jordy moeten verplaatsen omdat 'men' het niet deed/weigerde en ons vertelde het zelf maar te doen. Nu kan dat niet meer omdat er bij de graven rondom Jordy nu zware grafstenen liggen. Weliswaar opnieuw verkeerd geplaatst, dus wachten wij af wanneer dit alsnog goed geplaatst zal zijn en het plekje van Jordy in ere zal zijn hersteld. Binnen drie weken hebben ze ons beloofd, we houden het zeer nauwlettend in de gaten.
Pas als alles goed is, als de monumenten die rondom Jordy zijn gelegd op de juiste plaats liggen, als Jordy de ruimte heeft die hem toebehoord, dan pas zullen wij misschien wat rust gaan krijgen.
En als dan ook de rest nog in orde zou komen, als we de bureaucratie vanuit instanties voorbij zijn, wat een rust zal dat geven.
Misschien zullen dan ook de vreselijke nachtmerries gaan afnemen, wellicht zelfs gaan verdwijnen. Wat zou dat fijn zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hier kan worden gereageerd